ALBUM: LADJA NORCEV

DATUM IZIDA: 30.3.2016

ZALOŽBA: SEDVEX

Lačni Franz je zopet med nami. Pomlajen ampak zaradi tega nič manj angažiran, odločen in glasen. Zoran Predin je v letu 2015 ob sebi zbral odlične glasbenike in skozi leto 2015 in 2016 posnel po dolgih 17.letih novo avtorsko izdajo Lačnega Franza. Fantje so se preizkusili na odrih po bivši jugi in potrdilo, da so tisto pravo, dobili tudi na klubskih nastopih po Sloveniji. Anej Kočevar (bas kitara), Luka Čadež (bobni), Boštjan Artiček (klaviature) in Tine Čas (kitara) so dodali tisto svežino, ki jo je Zoran Predin potreboval, ko se je odločal, da je vredno v življenje ponovno vrniti Lačnega Franza. Verjetno se bomo vsi strinjali, da je tokrat čas kot nalašč za nove avtorske pesmi in da so se ponovno posnele nekatere starejše, nikdar zares pozabljene. Lačni Franz je spet aktualen, če mu boste dali priložnost, vas bo prevzel!

”Album Ladja norcev je nastajal od izida prvega singla “Jebiveter Junior” naprej, skozi leto 2015 z “Alelujo” in “Naj zadnji ugasne luč”, do februarja 2016, ko smo z objavo naslovne pesmi “Ladja norcev” dokončali snemanje.

Bobni so posneti v klubu Zlati Zob, ki v svoji prireditveni dvorani daje bobnom idealen zvok. Oče novega zvoka je Anej Kočevar, basist, ki je v svojem domačem studiju Sick Bastard, posnel še vse ostalo, zmiksal in masteriral album. Istočasno je nastajala tudi hrvaška verzija albuma z naslovom “Svako dobro”, ki bo jeseni izšla pri založbi Croatia Records. Za ovitek in vizualizacijo sta poskrbeli Špela Nebec in Zarja Predin,” je o nastanku albuma spregovoril Zoran Predin.

Na Ladji norcev je 10 pesmi, 6 novih in 4 obdelave pesmi iz začetka osemdesetih, ki so tako dobile možnost, da se predstavijo v pravi luči.

Album je sestavljen po vraževernem principu garderobe vsake neveste: nekaj starega, veliko novega, nekaj sposojenega in nekaj modrega.

Sprehodimo se po pesmih z albuma in pomenu le-teh:

  1. Ladja norcev –  prva skadba na albumu je hkrati tudi tista, s katero band začenja svoje koncerte. Poslušalce vabi na poslušanje albuma in s svojo ostro in brezkompromisko kitaro takoj pove, da gre za oster indie rock. Za kakšno “Ladjo norcev” gre, je izbira vsakega posameznika. Lahko poje o našem planetu, o našem parlamentu ali pa o ………. Video za pesem je delo Rudija Urana.
  1. Cmokfehtar –  opisuje občutek ujetosti v današnjem zastrupljenem času, ki ga lahko osvobodijo samo tri barve francoske revolucije, modra, bela in rdeča. Video je delo Ronija Vilerja in produkcije Partizanka. Aktualen single, ki ga skupina predstavlja v mesecu aprilu 2016!
  1. Na svoji strani – v tej pesmi je sodelovanje Rimeleta in Predina uspelo združiti vse najboljše, kar je Lačni Franz krasilo v starih časih. Zato si je zaslužila novo, nedvomno kvalitetnejšo vezijo.
  1. Naj zadnji ugasne luč – pesem poje o odkritem razočaranju, o razbitih sanjah in o žalostni podobi naših pričakovanj.
  1. Naš novi bog – zdaj zveni tako, kot bi morala 1981. Udarno, glasno, strastno in natančno. Ob tej pesmi današnja mladost izgleda stara in dolgočasna.
  1. Filma je konec – sarkastična balada o slovesu od starih idealov.
  1. Jebiveter Junior – poje o levinjah, ki se spreminjajo v kače, tako, kot se naše želje topijo v posmeh.
  1. Iste sanje sanjava – ena ljubezenska pač mora bit, a ne ?
  1. Legendarni Praslovan – ker je harmonika postala sinonim za turbo folk, si je Praslovan zaslužil novo podobo. Rockersko kitaro in dinamično izvedbo, ki vsakega pritegne k prepevanju refrena.
  1. Aleluja – osebno izpovedna, takoimenovana avtobalada, o dobrem počutju ob vstajenju iz pepela.

 

PRIPOROČILO : Album poslušajte, kot da gre za novo skupino o kateri ne veste še nič! Brez predsodkov in brez starih zamer! Dajte mu priložnost, da vas očara.

Več o Lačnem Franzu na uradni spletni strani: www.lacnifranz.com

Facebook: https://www.facebook.com/Lacnifranzofficial/

Twitter: https://twitter.com/lacnifranz